Peteršilj
Naravno razstrupljanje
Kaj je peteršilj
Peteršilj je vsestranska rastlina, ki je cenjena tako v kulinariki kot v ljudski in sodobni medicini. Njegove zdravilne lastnosti so bile prepoznane že v antiki, danes pa se uporablja za podporo prebavi, zdravju srca, ledvic in kože.
Uporaba v ljudski medicini
Peteršilj je bil že v antiki cenjen kot zdravilna rastlina. V srednjem veku so ga uporabljali za lajšanje prebavnih težav in kot diuretik. V ljudski medicini so ga uporabljali tudi za lajšanje menstrualnih težav in kot naravni abortiv.
Kaj pravijo študije o koristih
1. Podpora prebavi - peteršilj spodbuja prebavo in lajša napihnjenost ter vetrove. Njegove diuretične lastnosti pomagajo pri izločanju odvečnih tekočin iz telesa, kar pripomore k razstrupljanju in zdravju ledvic.
2. Zdravje srca in ožilja - redno uživanje peteršilja lahko pripomore k zniževanju krvnega tlaka in ravni slabega holesterola (LDL), kar zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni.
3. Antioksidativno delovanje - peteršilj vsebuje flavonoide, polifenole in karotenoide, ki imajo močne antioksidativne lastnosti. Te spojine pomagajo nevtralizirati proste radikale in zmanjšujejo oksidativni stres, povezan s kroničnimi boleznimi.
4. Podpora zdravju kože - vitamin C in drugi antioksidanti v peteršilju pripomorejo k zdravju kože. Pomaga lahko pri regeneraciji kože in zmanjšanju vnetij ter rdečice.
5. Uravnavanje ravni železa - peteršilj je dober vir železa, ki je ključno za tvorbo hemoglobina in preprečevanje anemije. Kombinacija z vitaminom C izboljša absorpcijo železa iz rastlinskih virov.

Želite izvedeti več?
Raziščite več kot 1,755 študij o peteršilju.
Odkrijte najboljše študije, ki smo jih izbrali posebej za vaše osebno raziskovanje.