Uncategorized @sl

Nega kože pri otrocih

Koža je naš največji organ. Koža majhnih otrok in predvsem dojenčkov se šele razvija in je v tem občutljivem zgodnjem obdobju veliko tanjša od kože odraslega človeka.

Osnovna funkcija kože je zaščita pred vplivi okolja in pri dojenčkih je zaradi manj razvitega varovalnega kislinskega sloja in zaradi zmanjšanega izločanja kožnih žlez koža bolj prepustna, bolj dovzetna za bakterijske okužbe in vnetja ter bolj občutljiva na sestavine kozmetičnih izdelkov.

Pri negi otroške kože je treba upoštevati vsa ta dejstva in uporabljati preverjene, kakovostne in blage izdelke s čim manj barvil, konzervansov in pa predvsem dišav, ki so najpogostejši povzročitelj alergij, ekcemov in drugih neželenih kožnih reakcij.

Nega otroške kože se začne s čiščenjem, ki naj bo nežno, z blagimi izdelki, ki imajo nevtralni pH. Priporočena je uporaba nežnih »penilcev« (decyl glucoside, sodium cocoyl glutamate, cocamidopropyl betaine, coco betaine, sodium cocoamphoacetate, lauryl glucoside, sodium lauryl glucose carboxylate, ..) namesto izdelkov, ki vsebujejo klasične »penilce« (sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate) in lahko zaradi izpiranja hidrolipidnega sloja preveč izsušijo nežno otroško kožo.

Otroško kožo po čiščenju negujemo z negovalnimi izdelki (kreme, losjoni, mleka, olja …).

Ti izdelki naj vsebujejo tudi kakovostna olja in masla (mandljevo olje, olivno olje, jojobino olje, karitejevo maslo …). Visoka vsebnost maščob v negovalnih izdelkih za otroke ščiti otroško kožo pred izsuševanjem, ker zadržujejo vlago v koži.

Zelo blagodejna je uporaba mandljevega olja za nego in masažo otrok po kopanju.

Mandljevo olje je zaradi visoke vsebnosti vitaminov A, B in E eno najbolj razširjenih olj v otroški kozmetiki. Kožo ščiti in mehča, ter pospešuje obnavljanje razpokane kože.

Posebno poglavje pri negi otroške kože predstavlja nega otroške ritke in kože pod plenicami.

Zaradi zadrževanja urina in blata nastanejo pod plenicami specifični pogoji, kjer se zaradi vlažnega okolja in mehanskega ter kemičnega draženja koža lahko hitro vname. Rdeča in vneta koža je dovzetna tudi za okužbe z mikroorganizmi, lahko se pojavijo tudi srbeči izpuščaji. Ta pojav pogosto imenujemo »plenični izpuščaj«.

Z redno in ustrezno nego lahko preprečimo nastanek vnetja pod plenicami. Pomembno je, da plenice menjamo dovolj pogosto, hkrati pa ob menjavi plenic kožo nežno očistimo, bodisi z mlačno vodo ali pa z uporabo blagih vlažilnih robčkov. Za čiščenje lahko uporabimo tudi mandljevo olje.

Po čiščenju je treba pustiti, da se koža na zraku posuši. Suho in čisto kožo zaščitimo z uporabo zaščitne kreme ali »hladilnega mazila«. To so mastni izdelki, ki predstavljajo bariero za vlago in negujejo kožo tako, da zadržujejo vlago v koži, hkrati, pa preprečijo stik kože z urinom in blatom.

Zaščitne kreme in mazila vsebujejo tudi sestavine, ki delujejo adstringentno in blago antiseptično (cinkov oksid, bizmutov subgalat).

V kolikor pa vseeno pride do rdečine in vnetja kože pod plenicami, priporočamo uporabo Praške paste, ki je tradicionalen izdelek galenskih laboratorijev in jo dobimo v lekarni. Praška pasta vsebuje sestavine, ki delujejo antiseptično, sušijo vneto kožo in pospešujejo celjenje in obnovo kože (cinkov oksid, bizmutov subgalat, ribje olje, ihtamol).

Zlatko Serdt, mag. farm.