Sladki koren
Glycyrrhiza glabra
Kaj je sladki koren
Sladki koren (Glycyrrhiza glabra) je zdravilna korenina, znana po svojem značilnem sladkem okusu in široki uporabi v tradicionalni medicini. Zaradi bogate vsebnosti glicirizina deluje protivnetno, pomirja dihalne poti, krepi imunski sistem ter lajša prebavne težave. Pogosto se uporablja v čajih, sirupih za kašelj in kozmetiki za občutljivo kožo.
Uporaba v ljudski medicini
Sladki koren ima dolgo zgodovino uporabe v tradicionalni medicini. Uporabljali so ga že v starem Egiptu, Aziji in Evropi za zdravljenje razdraženega grla, spodbujanje imunskega sistema in kot naravno sladilo.
Kaj pravijo študije o koristih
1. Protivnetno in protivirusno delovanje - sladki koren vsebuje glicirizin, ki ima močne protivnetne in protivirusne lastnosti. Uporablja se pri zdravljenju okužb dihal, želodčnih razjed in bolezni jeter.
2. Podpora dihalnemu sistemu - deluje kot ekspektorans, saj pomaga redčiti sluz in olajšati izkašljevanje. Uporablja se pri zdravljenju kašlja, bronhitisa in astme.
3. Lajšanje prebavnih težav - sladki koren pomaga pri lajšanju simptomov refluksa, zgago in želodčnih razjed. Spodbuja izločanje želodčnega soka in ima blagodejen učinek na prebavila.
4. Podpora imunskemu sistemu - ima imunostimulativne lastnosti, ki pomagajo krepiti imunski sistem in povečujejo odpornost proti okužbam.
5. Zdravje kože - uporablja se pri zdravljenju kožnih težav, kot so ekcemi in akne, zaradi svojih protivnetnih in antimikrobnih lastnosti.

Želite izvedeti več?
Raziščite več kot 6,530 študij o sladkemu korenu.
Odkrijte najboljše študije, ki smo jih izbrali posebej za vaše osebno raziskovanje.