Žajbelj
Salvia officinalis
Kaj je žajbelj
Žajbelj (Salvia officinalis) je aromatična rastlina iz družine ustnatic (Lamiaceae), ki izvira iz Sredozemlja. Njegovo ime izhaja iz latinske besede salvere, kar pomeni "biti rešen" ali "biti zdravljen", kar odraža njegovo dolgo zgodovino uporabe v ljudski medicini.
Uporaba v ljudski medicini
Žajbelj je bil cenjen že v antičnih časih. Rimljani so ga uporabljali za zdravljenje prebavnih težav, zaustavljanje krvavitev in lajšanje vnetij . V srednjem veku so ga gojili v samostanskih vrtovih, saj so menihi verjeli v njegove zdravilne lastnosti.
Kaj pravijo študije o koristih
1. Podpora prebavi - žajbelj spodbuja prebavo in lajša simptome, kot so napihnjenost, vetrovi in zgaga.
2. Uravnavanje ravni sladkorja v krvi - nekatere študije so pokazale, da lahko žajbelj pomaga pri zniževanju ravni krvnega sladkorja in izboljša občutljivost na inzulin, kar je koristno pri sladkorni bolezni tipa 2.
3. Izboljšanje kognitivnih funkcij - žajbelj vsebuje spojine, ki lahko izboljšajo spomin in koncentracijo, zlasti pri starejših odraslih.
4. Protivnetno in antioksidativno delovanje - žajbelj vsebuje flavonoide in druge antioksidante, ki pomagajo zmanjšati vnetja in zaščititi celice pred oksidativnim stresom.
5. Zdravje kože - žajbelj ima antiseptične in astringentne lastnosti, zaradi katerih je uporaben pri zdravljenju aken, ekcemov in drugih kožnih težav.

Želite izvedeti več?
Raziščite več kot 19,432 študij o žajblju.
Odkrijte najboljše študije, ki smo jih izbrali posebej za vaše osebno raziskovanje.