Pegasti badelj – nežni čuvaj jeter
Ko vstopimo v svet zdravilnih rastlin, nas pegasti badelj – mogočna rastlina z značilnimi lisami na listih – pričaka kot tihi varuh naših jeter. Njegovo znanstveno ime Silybum marianum (L.) Gaertn. razkriva staro tradicijo poznavanja njegovih koristi, ki segajo vse do časov stare Grčije.
Rastlina spada v družino nebinovk (Asteraceae) in je s svojo bodičasto lepoto ter vijoličastimi cvetovi prava paša za oči. Ime “pegasti” izvira iz svetlih lis na listih, ki naj bi po legendi nastale od kapljic mleka Device Marije.
Pegasti badelj je eno najbolj znanih naravnih sredstev za podporo jetrom – v njem se skriva kompleks zdravilnih učinkovin, imenovan silymarin, ki ga najdemo v semenih rastline. Ta kompleks sestavljajo flavonolignani, med katerimi je najpomembnejši silibinin.
Moč narave skozi zgodovino
Pegasti badelj ima bogato zgodovino uporabe kot naravni pripomoček pri skrbi za jetra. Njegovo delovanje je bilo cenjeno že v antični medicini, predvsem pri zastrupitvah z gobami in prebavnih težavah, kar je kasneje potrdila tudi sodobna znanost. (1*)
Znanstveno potrjene koristi
Danes pegasti badelj velja za enega najbolj raziskanih zeliščnih pripravkov za jetra. Aktivna učinkovina silymarin ima številne pozitivne učinke na telo:
- Hepatoprotektivno delovanje – ščiti jetrne celice pred toksini in spodbuja njihovo regeneracijo. (2*)
- Antioksidativni učinek – silymarin deluje kot lovilec prostih radikalov in tako preprečuje oksidativni stres v telesu. (3*)
- Protivnetno delovanje – pomaga zmanjšati vnetne procese, kar je koristno pri kroničnih boleznih jeter. (3*)
- Podpora pri presnovnih boleznih – študije kažejo pozitivne učinke pri sladkorni bolezni tipa 2, zmanjševanju holesterola in urejanju metabolnega sindroma. (4*)
- Možen nevroprotektivni in imunomodulatorni učinek – raziskave nakazujejo vlogo tudi pri zaščiti živčnega sistema in uravnavanju imunskega odziva. (5*)
Čaj pegastega badlja – več kot le topel napitek
Čeprav se največkrat uporabljajo standardizirani izvlečki iz semen, lahko tudi čaj iz mletih semen ponudi nežno podporo jetrom in prebavi. Pripravimo ga tako, da eno do dve čajni žlički zmletih semen prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 10–15 minut. Čaj ima blag oreščkast okus in se odlično poda k večernemu umirjanju.
Ta ritual ni le koristen za telo, temveč nas opomni tudi na moč narave in pomembnost skrbi zase.
Kdaj moramo biti previdni?
Pegasti badelj je na splošno varen za uporabo, vendar:
- Ni priporočljiv med nosečnostjo in dojenjem, saj ni dovolj podatkov o varnosti. (6*)
- Lahko povzroči blage prebavne motnje ali alergijske reakcije pri občutljivih posameznikih. (7*)
- Potrebna je previdnost ob sočasnem jemanju zdravil – zlasti tistih, ki se presnavljajo v jetrih – saj lahko vpliva na njihovo razgradnjo. (8*)
Tradicionalno priznano zdravilo
Evropska agencija za zdravila (EMA) priznava tradicionalno uporabo plodov pegastega badlja za lajšanje prebavnih težav in kot podporo pri jetrnih obolenjih. Njegova dolga zgodovina varne uporabe in znanstveno podprti učinki ga postavljajo med zelišča, ki s svojo močjo nežno podpirajo sodobnega človeka. (6*)
Ne glede na to, ali pegasti badelj že poznate ali ga šele spoznavate, ostaja njegova vloga enaka: zvest spremljevalec v skrbi za jetra, presnovo in notranje ravnovesje.
Literatura: (*)
- Vir: Milk thistle (Silybum marianum) for the therapy of liver disease, (K. Flora, M. Hahn, H. Rosen, K. Benner), https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9468229/
2. Vir: Milk thistle for the treatment of liver disease: A systematic review and meta-analysis, (B. P. Jacobs, C. Dennehy, G. Ramirez, J. Sapp, V. A. Lawrence), https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934302012445
3. Vir: Chapter 11 – Aromatic plants: A source of compounds with antioxidant and neuroprotective effects, (S. Gonçalves, I. Mansinhos, A. Romano), https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128177808000116
4. Vir: Determine the Curing Effects of Silybum marianum (milk thistle) Administered Orally to Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) Patients for Six Months, (A. Qurban, H. Khan, F. Ali, S. Abbas, S. A. Hameed, N. Hussain), https://www.pakistanbmj.com/journal/index.php/pbmj/article/view/869
5. Vir: Milk thistle to treat non-alcoholic fatty liver disease: dream or reality?, (L. Abenavoli, S. Bellentani), https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1586/17474124.2013.842893
6. Vir: European Union herbal monograph on Silybum marianum (L.) Gaertn., fructus, (EMA), https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-european-union-herbal-monograph-silybum-marianum-l-gaertn-fructus_en.pdf
7. Vir: Herbal hepatotoxicity: analysis of cases with initially reported positive re-exposure tests, (R. Teschke, A. Genthner, A. Wolff, C. Frenzel, J. Schulze, A. Eickhoff), https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24315480/
8. Vir: Drug–drug interactions of silymarin on the perspective of pharmacokinetics, (J. W. Wu, L. C. Lin, T. H. Tsai), https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874108006211
Oglejte si naše najnovejše prispevke
- Kopriva – naravni dar gozdne modrosti
Kopriva (Urtica dioica) je starodavna zdravilna rastlina, bogata s hranili in antioksidanti. Klinično je podprta za lajšanje alergij, protivnetje in prehransko bogastvo. Čaj ali jedi iz koprive prinašajo nežno, a učinkovito podporo telesu. - Jogurt skleda z lanenim semenom za energijo, prebavo in srce
Jogurt skleda z lanenim semenom, jagodami in oreščki – hranljiv in osvežilen obrok, bogat z vlakninami in omega-3 za podporo srcu in prebavi. - Hladen napitek iz koprive za naravno poživitev in podporo telesu
Osvežujoč hladen napitek iz koprive z meto, kumaro in limono – naravna poživitev, ki podpira telo in ga prijetno ohladi v poletnih dneh.















