Čaji

Regrat – sončna zdravilna moč narave

Ko se pomlad razcveti, nas na travnikih pozdravi regrat – zlat cvet, ki ga mnogi poznamo kot otroško igro z “lučko”, a v resnici skriva bogastvo zdravilnih lastnosti. Znanstveno ga poznamo kot Taraxacum officinale, pri nas pa je že stoletja cenjen kot zelišče za razstrupljanje, krepitev telesa in podporo prebavi.

Regrat nas s svojo trdoživostjo in nežno podobo vabi k ponovnemu stiku z naravo. Njegova prisotnost na domačih travnikih je opomnik, da zdravje pogosto raste tik ob naših poteh.

Botanične značilnosti

Navadni regrat spada v družino nebinovk (Asteraceae). Je trajnica, ki zraste od 10 do 50 cm visoko. Njegovi listi so močno nazobčani in tvorijo rozeto, iz katere požene golo, cevasto steblo z rumenim cvetnim koškom. Po cvetenju se cvet preoblikuje v značilno “lučko”, ki jo veter raznaša naokrog.

Vsa rastlina vsebuje mlečni sok grenkega okusa, ki je užiten in zdravilen. Cveti od marca do oktobra, najpogosteje pa ga nabiramo spomladi, ko so listi še mladi in nežni.

Regrat v ljudski medicini

Regrat ima dolgo zgodovino uporabe v ljudskem zdravilstvu. Njegovi listi, cvetovi in korenine so se uporabljali za:

  • Razstrupljanje telesa – grenčine v regratu spodbujajo delovanje jeter in izločanje žolča (1*, 2*)
  • Podporo prebavi – regrat izboljšuje izločanje prebavnih sokov in spodbuja apetit (1*)
  • Naravno diuretično delovanje – pomaga pri odvajanju odvečne vode iz telesa (3*, 4*)
  • Krepitev imunskega sistema – vsebuje antioksidante, ki ščitijo celice pred prostimi radikali
  • Uravnavanje krvnega sladkorja – nekatere študije kažejo pozitiven učinek regratove korenine na presnovo sladkorjev (5*, 6*)

V ljudski medicini so regrat uporabljali tudi za čiščenje krvi, lajšanje kožnih težav in kot pomoč pri težavah z ledvicami. (5*)

Praktična uporaba

Regrat je vsestransko uporaben – od solat do čajev in tinktur:

  • Regratov čaj iz korenin podpira delovanje jeter in prebavo. Pripravimo ga tako, da žličko posušenih korenin prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut.
  • Tinktura iz korenin se uporablja za razstrupljanje – 20 kapljic pred obrokom, razredčenih v vodi
  • Prašek iz korenin lahko dodamo v smutije ali kot zgoščevalec v omakah.
  • Solata iz mladih listov je spomladanska klasika, ki krepi telo in osveži jedilnik.

Previdnost pri uporabi

Čeprav je regrat varen za večino ljudi, naj bodo previdni tisti z žolčnimi kamni, razjedami želodca ali alergijami na rastline iz družine nebinovk. Ob jemanju zdravil za srce ali ščitnico se priporoča posvet z zdravnikom.

Zaključek

Regrat je več kot le plevel – je sončna zdravilna moč narave, ki nas vabi k počasnosti in skrbi za telo. Skodelica regratovega čaja ali krožnik sveže solate je mali ritual, ki nas poveže z zemljo in njenimi darovi.

Literatura: (*)

  1. Vir: The Role of Dandelion (Taraxacum officinale) in Liver Health and Hepatoprotective Properties, (F. Herrera Vielma, M. Q. San Martin, N. Muñoz-Carrasco ,F. Berrocal-Navarrete, D. R. González, J. Zúñiga-Hernández), https://www.mdpi.com/1424-8247/18/7/990

2. Vir: Hepatoprotective activity of taraxacum officinale extract against CCl4-induced liver injury in rats, (N. S. Salim, M. F. Abo El-Maati, S. A. Abdelnour, M. E. Abdel-Alim), https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429225008843

3. Vir: The diuretic effect in human subjects of an extract of Taraxacum officinale folium over a single day, (B. A. Clare, R. S. Conroy, K. Spelman), https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678785/

4. Vir: A comprehensive review of the benefits of Taraxacum officinale on human health, (A. Di Napoli, P. Zucchetti), https://bnrc.springeropen.com/articles/10.1186/s42269-021-00567-1

5. Vir: Taraxacum: Phytochemistry and health benefits, (C. Hu), https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1674638418300911

6. Vir: The phytochemical and pharmacological profile of dandelion, (Q.Yan, Q. Xing, Z. Liu, Y. Zou, X. Liu, H. Xi), https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332224012198

Oglejte si naše najnovejše prispevke

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja